LAKSA PENANG
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa.. direbus sehingga lembut dan toskan
Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung
5 ulas bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum (ni siti nda tambah,lain baunya ehe)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tabur dihiris (mengikut stok siti ja)
Timun
Bawang besar
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau nipis
Cara-cara :
1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan
jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
Siti - Masakan penang ni mesti ada masam manisnya..yang penting jua,mesti kena dengan tekak tani ^_^
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa.. direbus sehingga lembut dan toskan
Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung
5 ulas bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum (ni siti nda tambah,lain baunya ehe)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tabur dihiris (mengikut stok siti ja)
Timun
Bawang besar
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau nipis
Cara-cara :
1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan
jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
Siti - Masakan penang ni mesti ada masam manisnya..yang penting jua,mesti kena dengan tekak tani ^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan