04 Februari 2010

Resepi - Laksa Penang ^_^

ni untuk dinner kitaorg, simple2 saja since hby nda mo makan nasi, so siti plan kan buat mee kuah saja...yang jadi laksa penang ni lah..once siti pernah buat, nda berapa menjadi,alhamdulilah kali k-2 menjadi jua ehe...apa2 ni mesti diusahakan sampai jadi ryte ehe..

LAKSA PENANG

Bahan-bahan :

Sebungkus laksa.. direbus sehingga lembut dan toskan

Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung
5 ulas bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum (ni siti nda tambah,lain baunya ehe)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tabur dihiris (mengikut stok siti ja)

Timun
Bawang besar
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau nipis

Cara-cara :

1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan
jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.

Siti - Masakan penang ni mesti ada masam manisnya..yang penting jua,mesti kena dengan tekak tani ^_^



Tiada ulasan:

Catat Ulasan