01 Februari 2010

Resepi - Tumpi Brunei + Kari Ayam Siti ^_^


yang ani untuk bekfas siti sambil bawa sedikit ke ofis ehe..makan tumpi is my feberet..siti suka buat sendiri coz still panaz n crispy, kenyang sampai tghari ( banar ehe)..f bali di kedai then baru balik, kerangupannya hilang...so dari siti rugi nda bmakan, better siti buat sendiri, nda ja ehe..

TUMPI BRUNEI

Tepung
Planta/marjerin
Air
Sedikit Air

* semua juz for anggaran siti saja..nada xtimate ehe..canai nipis f kan mau crispy..yum..yum...

KARI AYAM

ayam (dipotong lapan)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam dan minyak jagung
4 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 camca besar rempah kari
1 cawan pati santan
1 mangkuk besar santan cair
asam kulit secukupnya
sedikit perahan limaui nipis jika suka

Cara:

Ayam dilumur bersama bawang putih, halia dan garam. Peram selama setengah jam. Tumis bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bawang merah. Masukkan pula rempah kari yang sudah dicampur dengan air. Masaklah hingga naik minyaknya. Setelah itu, masukkan asam kulit dan tunggu hingga naik minyak sekali lagi. Masukkan ayam dan santan cair. Kacau selalu. Setelah mendidih dan ayam empuk, masuklah santan pekat dan air limau. Angkat selepas dua minit.

12 ulasan:

  1. bahan2 untuk membuat tumpi atu mana satu dulu dimasukkan? teknik mengaul camana? sorry laki2 aku ani kan belajar masak jenis tumpi camani. Biasanya aku masak tumpi macam orang putih atu, lembut. Tumpi yang ani rangup.

    BalasPadam
  2. Soe baru terliat ur text ehe
    biasanya yang me buat dulu tepung + planta/marjerin di gaul sebati then baru baru masukkan air sedikit demi sedikit, sedang-sedang, nda jua keras nda jua lembut banar ^_^
    then kita panaskan kuali non stick..TADDDAAa...senang je ^_^

    BalasPadam
  3. salam kenalan..follow liz ah..u will know me soon...hehehe

    BalasPadam
  4. assalam sis..my tumpi rapuh ahh.u knw pa yg kurang tu ahh??

    BalasPadam
  5. ws dear, mayb, air nya kurang kot, f kurang, nda berapa nak jadi , u try g insyAllah 2nd ni mesti jadi punya ^_^

    BalasPadam
  6. f buat tumpi tu macam mana mengoreng guna minyak kah?

    BalasPadam
  7. juz guna planta or margerin untuk menggoreng tumpi, sedikit saja

    BalasPadam
  8. salam pakai tepung apa ?kalau pakai minyak sapi boleh kah tu?

    BalasPadam
  9. salam lupa tanya.tepung nya pakaia pa?brapa sukatan nya?aiar brapa sukatan nya?air suam sajuk o biasa?merjerin nya brapa sukatan ?lapas d adun adakah simpan dlm esbuk biarkan sekatika atau apa?tq hehe

    BalasPadam
  10. ~siti guna tepung gandum je ^_^

    BalasPadam
  11. ~ws dear, siti guna tepung gandum, siti x pkai sukatan sgt, main cmpk2 je ehe...pkai air biasa saja,pun sama jugak, mrjerin cuma agak2 yg boleh uli tepung..adunan boleh diperap semlmam, like yg siti buat, juz biarkn seketika sambil2 panaskn kuali ^_^ TQ for soalan, gd luck ye ^.^

    BalasPadam
  12. ini kalau di malaysia kira lempeng . tumpi nya tu nipis rangup..prlu guring ma minyak panas ma banyakkk butul.apa2 pun ^_^ resepi kari ayam tu nampak lain . lain kali buli try

    BalasPadam