10 Ogos 2011

Resipi - Ayam Masak Merah ala Mamak ^_^


biasanya siti ni f bulan puasa, siti suka try buat masakan di luar kebiasaan siti buat
kira yang susah2 sikit, dari segi cara memasak dan rasa
manalah tau nak buat tym rumah terbuka nanti ehe

so bila siti dah try masakan ni, rasanya cukup berlainan
ada rasa pedas ( SEDAP tu!!)
n rasa masam manis ( dari tomato)
boleh makan dengan nasi beriyani dan nasi hujan panas
^_^

AYAM MASAK MERAH ALA MAMAK ^_^

1 ekor ayam
10 biji cili merah ( dikisar)
2 biji tomato.
1/2 Tin Susu cair dan 1 tin tomato puree
3 biji bawang besar dihiris
1 biji bawang merah (dikisar)
1″ inci halia dikupas kulit untuk (dikisar)
3 ulas bawang putih untuk dikisar
4 sekawan untuk menumis
1 sudu kecil jintan putih dan jintan manis ( tambah serbuk cili)
Garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA MENYEDIAKAN:

Bersihkan ketulan ayam. Masukan garam dan sebuk kunyit. Gorengkan ketulan ayam itu separuh masak sahaja. Panaskan kuali dan masukan minyak masak (minyak berlebihan gorengan ayam tadi boleh digunakan). Masukan rempah ratus kayu manis.Apabila bau harum mula dikeluarkan masukan hirisan bawang besar dan bahan dikisar tadi.Tumis sehingga keluar bau yang harum dan hirisan bawang akan bertukar warna kekuningan.

Kemudian masukkan semua jintan dan goreng sebentar hingga naik bau.

Masukkan Puri Tomato dan susu cair.Kemudian masukkan ayam tadi dan sesuaikan dengan serbuk perasa dan garam.

DONE ^__^


Siti - masakan ni ada pedas dan masam dan manis

SuweEETT...


setiap kali bersungkai, mesti ada sup2 kat atas meja ^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan