13 Ogos 2011

Resipi - Mee Tiaw Basah Seafood ^_^


lupa nak upload last tym, yang ni siti buat untuk bekal siti
SPECIAL kan ehe
buat sendiri much better
dapat tolak tambah bahan yang kita suka
betul tak cik kak? ehe
meh try2 sama-sama
^_^


MEE TIAW BASAH SEAFOOD

Mee Tiaw secukupnya, Sotong,Udang, Sawi 1 SB pes lada kering, Minyak masak 1/2 SB sos tiram , Sos tomato secukupnya , sedikit Kicap pekat, 3 cawan air panas, 2 ulas bawang putih yang dicincang
garam, gula & ajinomoto secukupnya

Cara-cara Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati. later masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biarkan seketika. Rasa cukup semua bahan perasa. sesuaikan dengan rasa.

last sekali barulah dimasukkan mee tiaw tadi dan sawi, gaul sebati.
hmm....bila nak makan, barulah readykan baru sedap ehe
takut nanti airnya akan tos dan kering

^__^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan