30 Julai 2010

Resipi - Lauk Berahan masak Sweet Sour ^__^

Posing laggggiiii ^_^

LAUK BERAHAN MASAK SWEET SOUR ^_^

Bahan:

1 ekor lauk berahan
1 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih hiris
1/2 biji green capsicum, didadu
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar cili kisar
1/2 camca teh sos tiram
3 camca besar sos cili thai
1 camca besar sos tomato
1/2 cawan air
1 camca besar gula
Garam secukup rasa


Cara Membuat :
Lauk Berahan dibersihkan, kelar2, lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng garing, angkat dan toskan.
Panaskan sedikit minyak, tumis halia, bawang putih dan bawang besar hingga layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, tambah sos cili thai, sos tiram dan sos tomato, kacau rata dan tuang air. Biar mendidih.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tambah semua jenis capsicum , masak sekejap dan rasa, jika perlu tambah garam atau gula, masak hingga pekat.
Tuang atas ikan tadi

DONE!!!

besar lauk ni tau
^__^
Seekor ni $18 kat pasar gadong
rajin benar my bro ni ronda-ronda kat pasar


Assalamualaikum semua
moga-moga harini dalam keadaaan sihat sejahtera ye
amin...
Amat pentinglah jaga kesihatan
maklumlah masani , keadaan cuaca nda menentu
so demam selesma x hairan
penuh klinik huhu

juz pesan siti, jaga permakanan jugak
^__^
ambil suplement yang sesuai dengan imuniti badan tani
sometime ada satu makanan tambahan
x berapa sesuai dengan kita
betul tak?
ngee....mcm dr pulak
^_^

owh lupa
yang ni aktiviti masak-masak sambil tunggu kek siti masak
ehe...saja kan menyampati huhu
alhamdulillah selesai jua akhirnya
^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan