Assalamualaikum semua
HALOOOOO every1
^___^
ha...mesti smile lu evenpun monday blues huhu
haha hari kena dilalui jua even mcmana dugaan melanda
nda je ^O^
Btw yang ni aktiviti masak-masak yg sempat siti snap
wah...kadang terlupa nk ambik
ngee...ani my siz plg mengingati ehe
simple but YUMMYLIOUS
keeerrrin.....Mr hby pun suka
ngee..yang a2 penting, f nda pass, memang
nda masuk blog ni ^O^
try, jgn nda try
FILLET IKAN MASAK MASAM MANIS BORNEO
Bahan-bahan:
Fillet Ikan
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu kecil garam
minyak untuk menggoreng
Bahan2 sos:
5 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah - dihiris
1/2 cawan air
1 biji tomato - dibelah 6
garam dan gula secukup rasa
CARA
Filet ikan digaulkan dengan kunyit, garam dan gorengkan sehingga masak
angkat dan ketepikanasingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula. tumiskan bawang merah dan bawang putihapabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan airmasukkan juga cili, gula dan garam secukup rasasetelah kuah pekat, masukkan udang dan gaulkan semuanya sebati.
apa maksudnya dimayang, ini untuk resepi ayam kah udang?
BalasPadamdimayang is di hiris bulat, resipi ni dua2 pun boleh ^_^
BalasPadamni untuk udang ke ayam ke ikan fillet ni?
BalasPadam~lavenderlover, dalam masakan ni siti gunakan ikan fillet, rasanya f pakai udang shud b ok, sodap gak ^_^
BalasPadamtomato yang sudah dipotong 6 nak buat apa? sbg hiasan je ke?
BalasPadam~tanpa nama, yup2 untuk hiasan saja ^_^, siti lupa nak simpan tomato sebagai hiasan hihi, bergegas nak bawa tapau ke ofis ^.^
BalasPadami tink cara dgn bahan berlainan lah.. dalam bahan not stated udang.. n dalam cara masak not stated fillet ikan.. memang salah nie.. heheh :)
BalasPadamsoe dear, TQVM sudi tegur ehe ^_^, alahai, ramai yang tanya tapi x tegur part ni uhu, ehe TQ ^_^
BalasPadam