04 Mei 2010

Resipi - Terung Sambal Udang Kering KK ^__^

ntahlah semenjak seminggu dua ni, asyik makan terung je
hihi...jadi feberet org rumah tia
last tym, siti masak ada rasa kicap
so n3 ni, masak sambal
memang feberet my dad ni
( tu pasallah rajin bali terung, suruh siti masak ye hihi)
yang bestnye, siti tambah udang kering dari KK
jenis udang kering ni, quite besar sikit dari udang kering biasa
x tau apa namanya hihi
tau bali je ^__^
f korang xde, pakai udang kering biasa je..
simple kan

TERUNG SAMBAL UDANG KERING KK

Bahan-bahan :

Sedikit minyak masak utk menggoreng dan menumis
Sebatang terung panjang, dibelah dan dipotong panjang
Sebiji bawang besar, dicincang halus
2 biji bawang putih, dicincang halus
sedikit Udang Kering KK
Sedikit belacan
2 sudu makan cili kisar
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
1. Goreng terung dgn sedikit minyak hingga layu dan agak garing tepinya.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng udang kering hingga garing. Ketepikan.
3. Gunakan minyak yg sama, tumiskan bawang hingga layu dan kekuningan.
4. Masukkan belacan, cili kisar dan tambah sedikit air asam jawa. Tumis sehingga cili masak.
5. Masukkan gula dan tumis lagi hingga sambal likat.
6. Masukkan semula udang kering. Perasakan dgn sedikit garam dan kacau hingga sebati.
7. Masukkan semula terung yg digoreng tadi dan gaul sekadar tersalut sambal pada
terung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan