27 Ogos 2009

Resepi : Taugeh Celur




sayur ani memang feberet siti n hby...ingin jua kan makan...so antara menu simple untuk bersungkai hehe...layazzz....

Bahan-bahan ( 2-3 org )

* 150 gm taugeh
* * 2 sb air panas
* * 1/2 sk serbuk pati ayam
* 1/2 sk kicap pekat
* 1 sb kicap manis
* 1 1/2 sb sos tiram
* 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
* sedikit lada sulah
* secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)

Cara-cara

1. Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
2. Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
3. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
4. Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan