12 Ogos 2009

Permintaan resepi Buttermilk


atas request my fren yg kbetulan memg feberet Mr Hby hehe...so laynzz da resepi...n resipi boleh jugak ayam/ udang
Bahan-Bahan
Ayam/ udang
tepung jagung
Telur
Kuahnya
2 sudu butter
susu cair
susu manis + secawan Air
setangkai daun kari
cendawan
lada padi
garam & serbuk perasa secukupnya
Cara-caranya
uli sebati ayam/udang dengan tepung dan telur
goreng dan ketepikan
Dikuali yang lain, panaskan 2 sudu butter tadi then masukkan susu manis + secawan air
kemudian
masukkan susu cair
cendawan
lada padi
setangkai daun kari
tambah garam dan serbuk perasa secukupnya
masak sehingga mendidih
Note : f mau berkuah, bykkan air, f nda mau,biarlah sampai pekat..
kemudian barulah dimasukkan ayam/ udang yg digoreng tadi...
tadaa.....siap...

10 ulasan:

  1. tengkiu siti for the resipi. banarnya lama sudah ku mencari ni..banyak kali membuat inda pandai menjadi,now i know where i did wrong. tq so much for the guide.

    BalasPadam
  2. TQ jua didz...yup siti pun mcm u jua, try byk kali...kali pun nda ingat berapa udah hehe, coz dis is my hby's feberet da most so i have to learn step by step...so here is this..ani yang hby big thumb arah siti...gerenti jadi punya f didz buat. .TQ didz sudi singgah arah blog siti :)

    BalasPadam
  3. boleh tahu byk mana susu manis dan susu cair dan lada padi? maaflah budak baru belajar.. hehe

    BalasPadam
  4. siti, kan tanya.. cana caranya supaya buttermilk ane inda manis ah? pasal aku pernah perasa di some of restaurant, mostlynya maniss banar wa. kambang liur makan.. aku suka makan, ganya yatah tu manis a, berijap kan makan. ehee.. any idea?

    BalasPadam
  5. ~budak baru belajar,
    actually susu manis dan susu cair,disesuaikan dengan rasa tani, like mcm siti
    sus cair lebih kurang 2 SB then susu manis 3SM, sedang-sedang manis jua n lada padi, ehe of coz siti lebih bykkan coz, kdang balance with liur, kadang f sedikit lada padi, will terasa manis banar, so rasanya mesti manis n pdes jua as da same tym ^_^

    BalasPadam
  6. yup2 banarnya, hby pun owez cakap f makan di rest, mesti terluan manis, terluan masin pun ada ehe menground rest dah kami ni coz hby' feberet kan ehe...so ia tah yg suka komen mengomen ni ^_^
    for me kan dear, yg mesti ada dalam bahan buttermilk ni is daun kari coz ianya boleh 'malarikan' rasa manis dalam buttermilk ni ehe my trick lah je ^_^
    u can try dear, then komen balik k ^_^

    BalasPadam
  7. salam siti kalau inda pakai susu manis apa boleh diganti dengan lain

    BalasPadam
  8. ~ws ^_^, f nada susu manis, nda tau apa rasanya, alum pernah cuba, jgn ta byk susu manis, sesuaikan dgn rasa ^_^

    BalasPadam
  9. Boleh x bg th kuantiti setiap bahan? Terima kasih :)

    BalasPadam
  10. x sure sgt nak kasi tau secara kuantiti, biasanya masak main campak2 je ehe..

    BalasPadam