25 Ogos 2009

Resepi : Mee MaMak SpeciaL



ni first yg tangan siti masak untuk berbuka puasa...liur ni kan makan mee sja..so jadi ta mee udang ani...look so nyaman kan...hehe...sja lah kan menggoda 2..baik ta memasak untuk bulan pausa ani, puas hati...terjamin keselamatan & kebersihan...yg special ialah air tangan tani sendiri...mr hby biasanya ask siti untuk memasak sja mengikut seleranya hehe..mee ani untuk hby jua coz hby ada rista kan mkn mee tpi nda gtau mee apa...luan byk yg siti biasa buat,

so bila kan sungkai, hby cakap, mcm tau jua ah mee apa abg mau huhu...point dapat udah :)

so meh layazzz mee siti ani

Bahan-bahan ( anggaran untuk 3 org mkn )

1 bungkus mee kuning
3 ulas bwg putih
3 sb lada giling
4 sb kicap manis
1 keping tauhu grg{dptg dadu}
2 biji telur ayam
secekur tauge
sedikit sawi
sedikit isi ayam@udg@daging
sebiji lada merah{dptg biasa}
sedikit garam & serbuk perasa
1 biji limau nipis
sedikit bwg goreng
sedikit daun sup&timun untuk hiasan
sedikit minyak msk utk menumis

Cara-cara

mula2 tumis bwg putih,shingga naik baunya,masukkan lada giling dan kicap manis,tumis shingga kelihatan lada giling agak kering sedikit,masukkan pula isi udg{siti buat guna udg segar + daging skit}tumis lagi sehingga udg betul2 msk dan masukkan mee kuning{msk dgn api perlahan}pecahkan telur 2biji td didlm kuali..

gaul sampai rata telur td itu bru lah masukkan sedikit garam{mengikut masing2 punya rasa la..}dan masukkan bhn2 sampingan seperti sawi,lada besar,tauhu grg dan last sekali masukkan tauge..msk sehingga hampir2 kering dan last sekali sebelum padamkan api,masukkan sedikit perasa..gaul lagi dan angkat untuk dihidangkan.

P/s : Untuk lebih sodap lagi..taburlah daun bwg,daun sup dan perahkan sedikit limau nipis. selamat mencuba..!! jgn nda dicuba!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan