21 Oktober 2009

Masakan Jepun - Takoyaki



ni pakai acuan khas k..ada jual kat bakery shop..everythings bahan siti bali di Hua Ho huhu..siap promosi g 2 :)

Bahan-bahan ( 30 biji )

* BAHAN TEPUNG :
* 1 cawan tepung gandum
* 300ml air
* 1 sudu baking powder
* 1 biji telur
* sedikit garam
* Daun bawang & kobis diracik halus

* BAHAN INTI :
* ketam / udang dll.

* BAHAN HIASAN :
* Seaweed (kepingan rumpai laut) - racik halus
* Fish Flakes
* Mayonis
* Sos Takoyaki / kicap manis+sos tiram

Cara-cara

1. Campur semua bahan untuk tepung. Pastikan ianya tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Agak2 cair sikit aje dari adunan jemput-jemput.
2. Panaskan acuan takoyaki dengan sedikit minyak. blh guna acuan kuih calak bentuk bujur. Hasilnya takoyaki akan bentuk telur, hehe
3. Tuangkan adunan 3/4 penuh dalam dalam setiap acuan. Kemudian masukkan tako dan tunggu kejap sampai bhgn bawahnya masak.
4. Gunakan lidi untuk terbalikkan takoyaki supaya masak pada kedua2 bahagian atas dan bawah.
5. Keluarkan takoyaki yg siap dimasak. Taburkan seaweed , fishflakes, sos & mayonis. Sedia utk dihidang. Sedap dimakan panas-panas.

TARAA... siap lagi...

2 ulasan:

  1. kalau minta buat kn buleh ka? nyman wa usulnya ehe

    BalasPadam
  2. haha, ehe ukan utk di jual...^__^buat sendiri lagi baik ^O^

    BalasPadam