19 Oktober 2009

Resepi - Sambal Sardin



ni untuk lunch jumat lepas, kebetulan hby keja,so balik keja ptg dalam kul 2 so siti plan nk masak yang simple2 je n mudah coz masa rehat hari jumat quite panjang skit huhu...baki2nya kan tdo...sebelum balik kerumah, singgah ke kedai kejap, liat punya liat, terliat tia sardin tin...mmm...wah jadi korban ta ko ni sardin...hehe...so memasak sambal sardin je lah, pun jadi jua..really simply delicious :)

SAMBAL SARDIN

Bahan:-

* 1 tin saiz sedang sardin
* 15 tangkai cili kering - kisar
* 5 ulas bawang merah - kisar
* 3 ulas bawang putih - kisar
* 1 inci halia - kisar
* 2 batang serai - ketuk
* 1 labu bawang besar - dadu
* 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
* 1/3 cawan air asam jawa
* 4 sudu besar minyak
* 1/3 cawan air atau secukupnya
* garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan serai hingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan bahan kisar, perlahankan api dan tumis hingga pecah minyak. Tambah sedikit air jika perlu.
3. Masukkan serbuk ketumbar, air asam jawa dan gula. Masak sebentar.
4. Masukkan ikan sardin dan kacau sekata. Masukkan garam. Biarkan mendidih sebentar.
5. Seimbangkan rasa dan bila kuah agak pekat, tutup api.

taraa ...masakan paling simple...kuarkan dari tin then terus masak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan