21 Oktober 2009

Resepi - Ikan Goreng dan TumisTaugeh


my ikan goreng, tumis taugeh n sambal mertua siti huhu


ni lunch siti last monday, sempat g masak2 g 2...almaklum hby ada kat rumah...so dalam masa rehat tengahari sejam (12.30 - 1.30)everythings udah ready untuk dimakan..dalam sejam, semua keja dibuat, menggoreng n menumis...senang je kan..

meh layanzz masakan simple dari siti :)

Ikan Goreng Ala Terengganu

Bahan-bahan

* Apa je Jenis Ikan
* 2 sudu besar cili boh
* 2 sudu besar bawang besar (yg telah dikisar)
* 1 sudu besar cuka
* sedikit belacan
* sedikit serbuk kunyit
* garam secukup rasa
* minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Bersihkan ikan (boleh gunakan cuka untuk membasuh ikan) dan dikelar.
2. Gaulkan bahan2 hingga sebati.
3. Sapukan bahan2 yang telah digaul tadi pada ikan. Goreng dalam minyak yang panas dengan menggunakan api yang sederhana.

*****Petua dari siti, makin lama diperap makin sodap....

TUMIS TAUGEH

Bahan-bahan ( 1 hidangan )

* 50 g taugeh kasar (dibersihkan)
* 2 keping tauhu (dihiris)
* 3 biji bawang merah *
* 1 ulas bawang putih *
* 1 biji cili merah *
* 1 sudu makan sos tiram
* 1 sb udang kering *
* 1 sdt serbuk Maggie Cukup Rasa
* sedikit minyak masak dan air

Cara-cara

1. Tumbuk kasar bahan2 yang bertanda *.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan2 yang ditumbuk td hingga naik bau. Masukkan tauhu dan kacau selama 1 minit. Masukkan sedikit air. Masukkan pula perasa maggie dan sos tiram. Akhir sekali masukkan taugeh. Jika kurang masin bolehlah ditambahkan garam.

TARAA...Siap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan