21 Oktober 2009

Resepi - Calak berlauk


jom masak2...


juz kan sharing resepi calak kitani, ani my dad suka makan...so ni projek time posa yang lepas, luan bz nda tia tershare disini huhu..

f dimalaysia, call it Kuih Cara berlauk

CALAK BERLAUK

* utk kuih

* 1 biji telur
* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* Garam / gula

* Utk inti

* 6 keping daging di cincang halus( pakai daging cincang pun boleh)
* 3 biji kacang buncis di potong halus (option je)
* 1 biji bawang besar di potong dadu
* 2 sudu serbuk kari daging
* Sedikit Daun bawang di potong halus
* Sedikit daun sup di potong halus
* Garam n ajinamoto secukup rasa

Cara-cara

1. Utk doh kuih cara campurkan semua tepung, telur, santan, garam dan gula kacau sehingga sebati .. jgn cair sangat.

2. Utk inti panaskan minyak masukan serbuk kari yang di campur edikit air masak sehingga naik minya masukkan daging dan masak seketika. Selepas itu masukan bawang , capsicum, kacang dan garam. Akhir sekali masukan daun bawang dan sup , masak sehingga kering kuahnya.

3. Panaskan oven. Sapukan butter di dalam acuan kedian masukan doh kuih cara dan kemudian letak inti di atas nya. Masukan ke dalam oven. Masak 170 C sehingga 15-20 minit .actually ada acuan khas untuk buat calak ani...disupermarkat ada banyak berjual..

1 ulasan:

  1. Tq resepi nya~ bekarih ku mencari online tapi ani ganya yg bisai..nanti kn mencuba.mudah2an menjadi =D

    BalasPadam