08 September 2009
Resepi - Cucur Pisang
Rasa2nya lah kan hari2 siti mencucur ani, baru ta ani siti dpt snap gambar hehe, asyik dengan pelupa saja hehe...almaklum ta masani musim buah-buahan, awal ramadan cucur tarap, then tibadak then cucr pisang ani balik2 udah...macam2 jenis udah,jadi jemput2 pun udah...baru2 ani cucr durian kuning..gila sodap abanr...nda sedar makan sampai 10 huhu...
Bahan-bahan ( Satu family leh makan )
2 Cawan tepung gandum
2 sudu mkn marjerin
1 sudu mkn gula
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
2 cawan air
pisang secukupnya
Cara-cara
Satukan tepung gandum,marjerin,gula,garam di dalam bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata mggunakan whisk dan warnakn kuning.
masukkan pisang ke dalam adunan tepung..(pisang hendaklah dbelah 2 atau 3(lg nipis lg sdp))
Panaskan minyak di dlm kuali,sudukan pisang yg sudah tersalut tepung sepenuhnya dan goreng dgn minyak yg panas sehingga sedikit keperangan.
Tips: Ketika menggoreng,JANGAN gunakn api yg terlalu perlahan kerana ia akan membuatkan kuih menyerap minyak dan pastikan minyak betul2 sdh panas sebelum menggoreng. SELAMAT MENCUBA! ;)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan