08 September 2009

Resepi - Nasi Kari BerDaging



dalam bz baking pun, siti sempat mencuba resepi nasi yang baru ani...sodap jua..hby pun suka hehe...sekali sekala, nasi pun boleh dipelbagaikan..menukar2 selera tani kan..

meh laynzzz resepi siti ani...

NASI KARI BERDAGING

Bahan-bahan ( 4~5 org )
1 kg beras dan air ikut sukatan beras
200g daging (dihiris nipis)
3 sudu besar serbuk kari
2 sudu makan serbuk rempah kurma
air dan garam
bhn hiris: 1 biji tomato, 1 cm halia, 5 bj bwg merah, 3 ulas bwg putih dan 1 biji bwg besar

Cara-cara tumis bahan yg dihiris. Kemudian masukkan rempah(kedua2 jenis) yg telah dibancuh dgn air. Kacau lagi sampai naik bau.
Masukkan daging dan masak sampai empuk.
masukkan bhn tumis ke dalam periuk nasi yg telah disukat airnya.Masak nasi macam biasa.

tips: sedap juga kalau dimkn dgn telur rebus yg digoreng. kan mau special lagi, perap sekejap telur rebus dgn sedikit bhn hiris sebelum digoreng

hehe nda sempat kan perap2 telur...daging je siti banyakkan huhu...
Simple n Sodap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan