02 November 2009

Resepi - Kuah Rojak



ni projek main2 masak last weekend huhu...taisliur kan wat sos rojak...coz stok siti dah habis..dapat jua sekontena besar membuat...nada bahan2 jadi rojak pun, siti bantai wat makan sama nasi ehe ada2 saja bah..pun jadilah...siti ni suka bali rojak di kedai, sebut saja dimana nyaman, memang siti aga 2...but kdg nda memenuhi tekak siti ani...ada2 saja cerewetnya ..sos kurg rasa ta, bahan luan byk timun ta..hm....sapa kah diikutnya perangai ani huhu...ehe..f membuat sendiri, tni will tau kuantiti yang tani mau, nda je..mau sos byk kah or byk bahan kah dimasukkan pun boleh..no 1 can complain :)

Kuah Rojak

Bahan

10 biji cili api tumbuk ( nda jua pedas banar ni,boleh kurangkan f nda suka)
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belacan
1 s/b petis udang
1 cawan kicap lemak biasa
3 s/b gula

1 s/b bijan goreng tanpa minyak
1/2 cawan kacang tanah, digoreng dan dtumbuk kasar

Cara:
1. Mesinkan csemua bahan.
2. Masakkan sebentar.
3. Bila telah sejuk masukkan kacang tanah tumbuk dan bijan.

** kuah rojak ani boleh disimpan lama..berbulan pun boleh cecah :)

then masuk ta semua bahan , like siti masuk timun, sengkuang, sotong, tauhu n telur..
Sodap....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan