14 November 2009

Resepi - Roti Canai :)



since hby off harini, before hby g rumah mertua, sempatlah siti wat bekfas roti canai...ha...roti canai siti byk resepinya...ni siti try resepi lain sikit...mcm pas jua ah usulnya...kena offer jua krg ni jadi pencanai roti martabak huhu ehe :) siti tepuk2 tim panazzz2, la...rangup eh...nda menyesal mencuba resepi baru ani :) u ol can try buat kat rumah..meh layazzzz

ROTI CANAI

Bahan-bahan ( anggaran siti dalam 10 biji )

* 2 setengah cawan tepung gandum
* 1 sudu makan mentega
* 1 sudu makan susu pekat manis
* 1 cawan air (untuk bancuhan tepung…agak2)
* sedikit garam halus
* minyak masak
* mentega

Cara-cara

Cairkan mentega. Bancuh susu pekat manis bersama air dan sedikit garam (air bancuhan tersebut perlulah cair).
Masukkan mentega yang telah dicairkan tadi ke dalam tepung..gaul rata dan masukkan air susu yang telah di bancuh tadi sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yang licin.
Bulat2kan menjadi doh yang kecil dan perapkan bersama sedikit minyak masak dan mentega lebih kurang setengah jaM
canai doh tadi sehingga nipis dengan menggunakan minyak.
Sapukan sedikit mentega pada doh yang di canai nipis tadi..lepas tu gulungkan doh tu macam ni
Lepas tuh buat macam angka 8 dengan cara menggulungkan setiap hujung doh tu sehingga bertemu.
lipat dua angka 8 tadi untuk membentuk seperti bunga ros.
Penyek-penyekkan bunga ros tersebut sebelum menggoreng dengan api yg perlahan. Boleh menggunakan minyak sapi atau pun mentega untuk lebih rasa umphh..

petua yang siti dapat dalam membuat roti canai ani, after tani mencanai sebelum di goreng, better tani freeze seketika...juz utk menjadikan roti tani more ummmp...

WALLLAaaaa siap dah utk bekfas :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan