05 November 2009
Resepi - Sotong Masak Szechuan
masakan chinese ta plg ni huhu..hby x sempt kan bali sotong dipasar, since stok sotong tin masih ada dirumah,,ha ...jadi mangsa lah ehe..sodap gak..tpi f kai sotong fresh,mesti sedap lgi :) juz mau simple2 je since keja baking siti blum siap, more keks dah siti list untuk couples a week ani...huhu...more bday cake coming :)byk variasi my maltz ani,jadi kek birthday tia jua...TQ semua kerana menaruh kepercayaan dgn siti :) lov u oll
SOTONG MASAK SZECHUAN
Bahan-bahan
* Sotong (siti guna sotong tin, siti cuci n siti keringkan)
* Bawang putih
* Bawang besar
* Cili kering, daun bawang
* Minyak bijan
* Bancuhan tepung jagung
* Sos tiram, kicap pekat
* Gajus
*** cuma anggaran je...main campak2 huhu
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan masukkan sedikit minyak bijan(sesame oil).
2. Goreng cili kering yg dipotong pjg hingga garing, asingkan.
3. Tumis bawang putih, masukkan sotong, sos tiram dan kicap pekat. Kacau seketika.
4. Bila sotong hampir empuk masukkan gajus dan cili kering yg diasingkan tadi.
5. Untuk kuah yg lebih pekat, masukkan bancuhan tepung jagung dan diikuti bawang besar yang dibelah empat.
TAraa...masak dah :)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan