30 Mac 2010

Resipi - Ikan Kukus Ala Bangkok ^_^


Assalamualaikum ol
Salam Selasa
huhu sampai jua hajat kan share here, my Ikan Resipi ani ^_^
Selain digoreng, dikukus pun sedap jua lauk selungsong ani
haha, masakan pun juz mengikut stok dalam peti ajaib dirumah siti ja hihi
sesimple mungkin huhu,yang penting licin ^_^
last tym masak ala thai, ani tani berjalan ke bangkok g
ala bangkok tia ehe
layanzzz ^.^

IKAN SELUNGSONG KUKUS ALA BANGKOK ^_^

Bahan-bahan
1 ekor ikan selungsong
2 tangkai cili merah } dihiris
8 tangkai cili padi }diketuk
3 ulas bawangmerah }dimayang
1 inci halia muda }dimayang
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
air perahan limau nipis secukup rasa
1Kiub Pes Tomyam
2-3 biji tomato di belah empat
Cara membuat:
Bersihkan ikan dan toskannya.Masukan ikan ke dalam pinggan bujur yg sesuai utk pengukus.Campurkan sos ikan,kiub tomyam yang dihancur2kan dan kicap cair kemudian curahkan di atas ikan sehingga sekata.Kemudian taburkan halia, bawang merah dan tomato di atasnya.Panaskan pengukus sehingga airnya mendidih.Letakkan pinggan yg mengandungi ikan ke dalam pengukus.Kukus sehingga masak lebih kurang 20-25 minit.Setelah masak taburkan cili merah , cili padi,daun bawang dan perahan limau nipis ke atas ikan tadi.
TAraaaa... Siap dah lunch ^_^
Siti : kadang memasak ni perlu kreatif, masuk apa aja yg perlu , can b a new receipe ^_^
n also, memasak nda perlu kan stress hihi, fikirkan saja senang, insyAllah everthg juz fine ^.^

1 ulasan: