17 Mac 2010

Resipi - Ikan Masak 3 Rasa ala Thai ^_^

Assalamualaikum semua
Salam Rabu
fuh... bznya sampai nda terupdate klmarin ehe
byk cerita siti nk share ehe
rindu ye? ^_^
ehe..siti x g mana-mana cuma tahap keBZan yang ndadpt dielakkan saja
blik rumah ja bz dgn bakingnya
Alhamdulillah rezeki sebatah sentiasa ada, Syukur ^_^
Terima kasih to Customer-customer siti selama ani
tanpa sokongan dari biskita, sapa jua siti di dapur ani ehe
to yang menyapa siti tro email n text, TQ semua atas prihatin dan sokongan
ehe atas kekuatan a2 ta siti mampu bertahan ( eh mcm skrip dialog TV lak ehe)
adui, n3 resipi, lain ta plg cerita ehe
mengenai n3 kali ani, biasalah everytym weekend kami sefamili mesti makan agak special
dari hari-hari biasa ( siti kat rumah melepak ehe)
my bro ada bali lauk, fresh dari pasar so siti jadi tukang masaknya huhu
lauk mcm ani sesuai untuk di goreng begitu saja or di masak berkuah
feberet siti masak, mesti yang berkuah sikit
ehe liat mood jua ^_^
n3 kali jua masakan ala Thai ehe...rasanya mesti ada rasa masam, manis n pedas of course ^_^
feberet tuh..
ani merupakan feberet hby jua, hby sampai makan 2nd round nasi ehe
yum...yumm... really fresh lauknya
( bek bali dipasar, dari bali kat supermarket, yg nda sure berapa tahun berjeruk ehehe)
ok meh layanzz my ikan version ^_^
IKAN MASAK 3 RASA ALA THAI
Bahan-bahan:
1 ekor ikan sedang besar
1 camb tepung jagung
1 biji telur putih
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dipotong kiub
2 biji cili merah - dihiris halus
2 cili benggala - dipotong kiub
3 camb sos tomato
2 camb plum sauce
3 camb sos cili Thai
1-2 camt kicap atau sos ikan150ml air
1 camt tepung jagung dicampur dengan - bahan pemekat1 camb air
bahan pemekat1 camt jus limau nipis
hirisan cili padi
minyak untuk menggoreng
gula & garam secukup rasa
hirisan daun ketumbar - jika suka ( namapun ala thai kan ^_^)
Siti tambah untuk taburan - timun n tomato
Directions:perap ikan dengan tepung jagung, putih telur dan garam selama 30 min goreng ikan dlm minyak panas hingga garing dan masak.
kalau boleh dengan minyak terendam, panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi masukkan semua bahan lain kecuali bahan pemekat, bila kuah mendidih, baru masukkan campuran pemekat n kacau rata hingga pekat kemudian tuangkan ke atas ikan

5 ulasan: